Ontstoken tandvlees
Een goede mondhygiëne is belangrijk, want zo houd je jouw tandvlees, kiezen en tanden gezond.
In het kort betekent dit: dagelijks poetsen met fluoridetandpasta en de ruimte tussen de tanden en kiezen reinigen met tandenstokers of ragers. Daar waar weinig ruimte tussen de tanden en kiezen is, flossdraad gebruiken.
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als je jouw tanden poetst. Ontstoken tandvlees (gengivitis) toont rood, is gezwollen, of het bloedt.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak of een slechte adem, maar doet zelden pijn. Het kan wel gevoelig zijn bij aanraking en dat merkt je als je tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
De belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees is plaque die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Als je de plaque niet goed verwijdert, zorgen bacteriën in de plaque ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Er ontstaat ook tandsteen. Nieuwe tandplaque hecht zich gemakkelijk aan tandsteen en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Uiteindelijk kan jouw tandvlees ontstoken raken, terugtrekken en kunnen jouw tanden en kiezen los komen te staan.
Een tandvleesontsteking is goed te behandelen. Maar eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Wanneer de ontsteking van het tandvlees verdwijnt, slinkt het tandvlees een beetje, waardoor de tandhalzen bloot kunnen komen te liggen.
Zichtbaar maken
Een handig hulpmiddel om plaque zichtbaar te maken is een plaqueverklikker. Dat is een kauwtablet met kleurstof die de plaque op de tanden en kiezen kleurt.
Tandvlees gezond maken en houden
Ontstoken tandvlees geneest alleen als je dagelijks alle plaque verwijdert.
Ook zorgen sommige spoelmiddelen ervoor dat plaque makkelijker wordt verwijderd. Maar ze kunnen het gebruik van de tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. Naast tweemaal daags poetsen is het dus ook nodig om minimaal één keer per dag zorgvuldig alle plaque tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Als je desondanks toch tandvleesproblemen hebt, raadpleeg dan jouw mondhygiënist.
Mondspoelmiddelen kunnen wel even een frisse mondgeur en aangename smaak geven, maar dat werkt meestal maar tijdelijk.
Kan de mondhygiënist iets aan ontstoken tandvlees doen?
De mondhygiënist kan je adviezen en instructies geven over mondhygiëne. Daarnaast kan het tandsteen verwijderd worden. Sommige mensen hebben veel last van tandsteen. In dat geval kun je aan jouw behandelaar vragen welke tandpasta voor jou geschikt is. Er is namelijk tandpasta die de vorming van tandsteen tegengaat. Ook als je deze tandpasta gebruikt, blijft een goede mondhygiëne dé manier om jouw tandvlees gezond te houden.
De risico’s van ontstoken tandvlees
De risico’s zijn niet voor iedereen gelijk. Als je er vatbaar voor bent, kan de ontsteking zich uitbreiden en ook daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan. Deze ernstige vorm van ontstoken tandvlees heet parodontitis.
Is roken schadelijk voor het tandvlees?
Naast de vele bekende gezondheidsrisico’s heeft roken ook nadelige gevolgen voor het tandvlees.
Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als je rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking.
Zwangere vrouwen lopen meer risico
Door de veranderde activiteit van hormonen reageert het tandvlees van zwangere vrouwen heftiger op de aanwezigheid van plaque. Als er echter geen plaque is, bestaat er geen groter risico. Daarom luidt ons advies: besteed extra aandacht aan de mondhygiëne tijdens de zwangerschap, dit kan ontstoken tandvlees voorkomen.